Christelijke verhalen

verhalen om je te raken

Wat ben jij?

september 27, 2011adminVerhalen 61-750

Een jonge vrouw ging naar haar moeder en sprak met haar over het leven dat zo moeilijk en hard was voor haar. Ze wist niet of ze het leven “aan kon” en ze wilde eigenlijk opgeven. Ze was moe van het vechten en de strijd. Altijd als er een oplossing was voor één probleem, stond het volgende probleem alweer voor de deur.

De moeder nam haar dochter mee naar de keuken. Ze vulde drie pannen met water en zette ze op hoog vuur. Al snel kookte het water. In de eerste pan deed de moeder wortelen, in de tweede eieren en in de derde pan deed ze gemalen koffie. Ze zei geen woord, terwijl het water en de ingrediënten in de pannen verder kookten.

Na ongeveer 20 minuten haalde ze de pannen van het vuur. Uit de eerste pan verwijderde ze de wortelen, ze haalde uit de tweede pan de eieren. Ze plaatste de wortelen en de eieren in een aparte kom.

Ze zeefde de koffie en deed die in een kan. Toen vroeg ze aan haar dochter: “Wat zie je?” De dochter antwoordde: “Wortelen, eieren en koffie!”

De moeder vroeg haar dochter om aan de wortelen te voelen. De dochter voelde aan de wortelen en de moeder vroeg wat ze opmerkte: “De wortelen zijn zacht”, zei de dochter. Toen vroeg de moeder aan de dochter om een ei te pellen. De dochter deed weer wat haar gevraagd werd en de moeder vroeg weer wat ze opmerkte. De dochter antwoordde: “Dit ei is hard”. Toen vroeg de moeder haar dochter om de koffie te proeven. De dochter glimlachte terwijl ze het rijke aroma proefde van de koffie. Toen vroeg de dochter: “Wat betekent dit moeder?”

Haar moeder legde uit dat alle ingrediënten twintig minuten aan dezelfde omstandigheden waren blootgesteld, kokend water. Ze reageerden allen anders. De wortelen waren hard en inflexibel toen ze aan het kokende water werden blootgesteld. Maar toen ze gekookt waren waren ze zacht en week. De eieren waren fragiel. De dunne eierschaal had de vloeibare inhoud beschermd, maar na twintig minuten in kokend water waren ze hard van binnen. De gemalen koffie was echter uniek. De koffie had immers het water veranderd.

Waar lijk jij het meest op, de wortelen, de eieren of de koffie?

Denk daar eens goed over na. Ben je als de wortelen, die eerst sterk en hard zijn, maar na blootstelling aan pijn en tegenspoed zacht en week worden?

Ben je als het ei, met een zacht en vriendelijk hart, maar na blootstelling aan pijn en tegenspoed raak je verbitterd en hard? Is de buitenkant onveranderd, maar de binnenkant verhard?

Of ben je als de koffieboon? De koffieboon verandert het water, de pijnlijke omstandigheden. Als het water gaat koken geeft de koffieboon zijn geur en smaak vrij. Als je bent zoals de koffieboon word je beter als de omstandigheden slechter worden, je verandert de situatie. Als het donkerste uur daar is en de omstandigheden zijn het slechtst wat doe je dan, lift je jezelf boven de situatie uit? Hoe ga je met tegenspoed om? Reageer je als de wortel, het ei of de koffieboon?

“Acht het voor grote vreugde, wanneer gij in velerlei verzoekingen valt, wetende, dat de beproeving uws geloofs lijdzaamheid werkt.” Jakobus 1:2-3

Verhardt uw hart niet zoals het ei, maar laat u leiden.

 

Volg ons via RSS feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Laat een reactie achter