Christelijke verhalen

verhalen om je te raken

De ongehoorzame medewerker…

april 21, 2011adminVerhalen 46-600

Hij had een brief gestuurd naar productiebedrijf. Eindelijk was hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hij zag er naar uit, want dit scheen een geweldig bedrijf te zijn.

Het sollicitatiegesprek verliep vlekkeloos. Hij kon goede antwoorden geven op de vragen. De chef vertelde hem dat hij alle gereedschappen en machines mocht gebruiken. Wanneer hij nog iets nodig had, zei hij het maar.
Alleen had de chef nog één mededeling. Hoewel hij van alles gebruik mocht maken, stond er één machine in de fabriekshal waar hij vanaf moest blijven. Deze machine was namelijk gevaarlijk! Wanneer hij daar aan zou zitten, kon dit zijn dood betekenen, of een lichamelijk handicap opleveren.
Natuurlijk beloofde hij dat hij van die machine af zou blijven..
De chef had zo zijn twijfels, maar gaf de werknemer het voordeel van de twijfel.

Hij was inmiddels al een aantal weken aan het werk. Het werk beviel hem prima. Hij genoot ervan! Alleen zat hij met het probleem dat hij van die ene machine af moest blijven. Die machine leek hem zo geweldig om mee te werken.

Op een dag was hij toch zo eigenwijs om met de machine aan te zetten en te kijken wat deze deed. Dit had hij niet moeten doen, want een machine-arm begon te zwaaien en raakte met grof geweld zijn arm! Zijn arm brak af en vloog door de lucht. Veel gegil en daar lag de werknemer. Kermend van de pijn.
De chef kwam aansnellen. Toen hij zag wat er gebeurt was, belde hij gelijk een ambulance. Tussentijds probeerde de chef met alle macht het bloed tegen te houden. Na vijf minuten kwam de ambulance en bracht hem met spoed naar het ziekenhuis.

Na twee dagen kwam de chef de werknemer opzoeken in het ziekenhuis. Hij vroeg aan de werknemer waarom hij toch aan de machine had gezeten, terwijl de chef zo duidelijk had gewaarschuwd! De werknemer kon niet langer in het bedrijf werken, want hij luisterde toch niet.
De werknemer had nog wel een eenvoudig baantje voor hem, zodat hij toch in dienst kon blijven.

Een paar weken later. Tot grote verbazing van de chef belde de zoon van de werknemer op, of hij de oude baan van zijn vader kon overnemen. Nadat de chef nagedacht had, zei hij dat dit niet kon.
De chef dacht namelijk het volgende: “Als hij een zoon is van die ongehoorzame werknemer, lijkt hij bijzonder veel om hem. Daar krijgen we nog meer ongelukken van.”

Wat kunnen we van dit verhaal leren?!
De volgende vraag word door menig persoon gesteld. Is het niet de schuld van God dat de zondeval heeft plaatsgevonden? Had God dit niet kunnen voorkomen?

Als ik God met eerbied vergelijk met de werkgever. De werkgever had ook kunnen voorkomen dat dit ongeluk had plaatsgevonden door de ongehoorzame werknemer niet aan te nemen, of door die machine niet te plaatsen. Maar dan had de werkgever aan de werknemer geen enkele verantwoordelijkheid gegeven. De verantwoordelijkheid van dit ongeluk ligt toch overduidelijk bij de “eigenwijze” werknemer, die toch aan de machine zat, ondanks de waarschuwingen! Terecht dat we zeggen dat het de schuld van de werknemer is, en niet van de werkgever.
Maar nu terug naar het paradijs. God had Adam een bepaalde verantwoordelijkheid gegeven. Daarnaast had God aan Adam een duidelijke waarschuwing gegeven, als hij van die boom zou eten, hij de dood zou sterven! Dan ligt de schuld toch volledig bij Adam?!

De tweede vraag die vaak gesteld word is: “Adam heeft toch van die boom gegeten, ik toch niet? Dat is toch niet eerlijk?”
In dit verhaal wil de zoon van de werknemer solliciteren voor dezelfde functie. De meesten onder ons zouden hem die functie niet hebben gegeven, omdat we weten dat hij de karaktertrekken van zijn vader heeft. Dan zullen er nog meer ongelukken gebeuren.
Wanneer we weer terug naar de vraag gaan. Wij zijn van nature kinderen van Adam. Dus we lijken op Adam. Daarom zouden we exact dezelfde zonde hebben begaan als hem. Dus het is toch niet eerlijk om God de schuld te geven, van iets wat wij verkeerd doen?!

Ik hoop dat je hiermee aan het denken bent gezet…

Geschreven door Cees van Steenselen.

Lees ook het verhaal ‘Net als Adam…’.

Volg ons via RSS feed. U kunteen bericht achterlaten, of trackback vanaf uw eigen site.

Laat een reactie achter